lunes, 3 de marzo de 2008

X Trobada nota de prensa


NOTA DE PREMSA


Els Síndics locals de Catalunya es reuneixen a LleidaLa X Trobada del FòrumSD ha reunit a l’Acadèmia Mariana de Lleida als Síndics i Defensors locals de tot Catalunya. L’acte ha comptat també amb la presencia de Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya


LLEIDA, 28 DE FEBRER DE 2008. El FòrumSD, l’associació de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya, ha celebrat avui a Lleida la seva desena trobada anual, en la que s’han exposat les noves línies d’actuació de cara als propers anys. El principal objectiu del FòrumSD és el de potenciar la figura del Síndic local com a mecanisme de defensa, protecció i garantia dels drets de la ciutadania a l’àmbit local, a més de promoure la implantació d’aquests defensors locals als municipis on encara no existeixen. En aquest sentit, els Síndics presents a la X Trobada del FòrumSD han valorat molt positivament els acords que l’associació ha signat enguany amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), per promoure conjuntament la implantació de la institució de la sindicatura local.



La X Trobada del FòrumSD ha comptat amb la presència de Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, que ha pronunciat una conferència destacant la tasca de defensa i promoció dels drets de la ciutadania que en l’àmbit local es realitza des de les sindicatures i defensors municipals.
Lleida ha estat el municipi escollit pels Síndics locals per organitzar enguany la seva desena trobada. Aquest municipi va ser el primer de tot Catalunya en tenir un Síndic local des de la restauració de la democràcia a Catalunya. Va ser l’any 1990 quan el Sr. Simeó Miquel va assumir el càrrec de Síndic de Greuges de La Paeria.



El FòrumSD, és una associació sense ànim de lucre formada pels Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores dels Ajuntaments de Catalunya. Els seus objectius son promoure el creixement i el desenvolupament de la institució, facilitar la seva extensió i implantació als municipis, el desenvolupament de models de treball i d’actuació conjunts, així com disposar d’una xarxa de coordinació, suport, intercanvi i assessorament entre les sindicatures. A data d’avui ja hi ha més de 40 municipis a Catalunya que disposen d’un defensor o defensora municipal.
Els Síndics i Síndiques locals a CatalunyaEls Síndics i Defensors locals tenen la funció de defensar els drets de la ciutadania del seu propi municipi. Les seves competències són d’àmbit local: les llibertats públiques i els drets fonamentals de la ciutadania, els drets humans de proximitat i els drets econòmics i socials, d’acord amb la normativa vigent.



Breu repàs històric per la institució dels Síndics locals a CatalunyaEl FòrumSD és l’associació dels Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya. La seva principal finalitat és donar suport als Síndics i Defensors associats i promoure contactes i intercanvis tècnics entre ells.
L’any 1990 la ciutat de Lleida decideix implantar, com una figura independent i separada de les responsabilitats polítiques, la institució del Síndic de Greuges de La Paeria. El Sr. Simeó Magí va assumir el càrrec entre els anys 1990 i 1995 i és converteix en el primer síndic local de Catalunya dins d’aquesta nova etapa de recuperació de la institució en el marc dels ajuntaments democràtics. A aquesta li segueixen poblacions com Vilafranca del Penedès l’any 1993, Tiana i Granollers, al 1997, i Santa Coloma de Gramenet i Girona que segueixen aquest mateix camí l’any 1999.



L’any 1999 es convoca a Granollers la primera trobada de síndics i defensors. Hi acudeixen només 5 sindicatures. Avui coneixem a Catalunya un total de 37 sindicatures locals i hi ha encara un nombre important de poblacions que volen promoure aquesta institució.
A partir de l’any 2002, els Síndics i Defensors locals de Catalunya entenen que és necessària la creació d’una associació que els agrupés. Fins al 2005, se celebren Trobades anuals per intercanviar punts de vista.



La creació del FòrumSD, l’any 2005, suposa passar d’un únic contacte anual dins de l’espai de les Trobades, a poder disposar d’una estructura que permet i facilita un contacte quotidià entre els Síndics i Defensors locals. Aquest contacte consolida una nova relació entre les Sindicatures, les fa sortir del seu propi aïllament i afavoreix el plantejament i desenvolupament d’objectius i fites comunes.



Finalitats del FòrumSD* Donar suport als síndics i defensors en l’exercici de les competències en l’àmbit local de protecció i defensa dels drets de la ciutadania reconeguts a la Constitució i a l’Estatut, la defensa de les llibertats públiques i els drets fonamentals de la ciutadania, així com els drets humans de proximitat, drets econòmics i socials, d’acord amb la normativa vigent.



* Promoure els contactes i els intercanvis tècnics, facilitar les consultes sobre casos i l’intercanvi d’informació.
* Promoure el desenvolupament i la implantació de la institució en els municipis.
* Establir relacions i convenis amb altres institucions, entitats i organismes per a la consecució dels objectius abans esmentats.
* L’associació està inscrita en la Secció 1ª del Registre d’entitats de la Generalitat de Catalunya amb el núm: 3237
Lleida, 24 de febrer de 2008??


Més informació:Comunicació Fòrum Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de CatalunyaÒscar Gómez Domínguezo.gomez@masmedia.info Tel. +34 626 47 30 10

No hay comentarios: