martes, 18 de noviembre de 2008

Catalunya: Els síndics de greuges municipals visiten el Parlament i es reuneixen amb la Comissió de Peticions per explorar vies de col·laboració


Una vintena de síndics de greuges i defensors dels ciutadans de l'àmbit municipal, membres del FòrumSD, han visitat avui el Parlament, on els ha rebut el president, Ernest Benach, i s'han reunit amb membres de la Comissió de Peticions per intercanviar experiències i explorar formes de col·laboració. La delegació, l'encapçalava el president de l'entitat, Carles Dalmau, síndic de greuges municipal de Sant Boi de Llobregat, i el vicepresident, Josep Escartin, síndic de greuges municipal de Sabadell, i també en formaven part els síndics i defensors locals de Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Viladecans, Granollers, Vilafranca del Penedès, Gavà, Cornellà, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Figueres, Arenys de Mar, Ulldecona, la Seu d'Urgell, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat, Igualada, Rubí, Cambrils, Lleida i Sant Jaume d'Enveja.

Benach ha agraït la tasca dels síndics locals, ja que a parer seu "són una de les peces que ajuden a fer funcionar el mecanisme de la convivència, de l'equilibri entre l'Administració i els ciutadans". També ha afirmat que la defensa dels ciutadans davant l'Administració "és fonamental" per assolir la "màxima qualitat democràtica possible", i ha encoratjat els síndics a "seguir vetllant pels drets de la ciutadania" utilitzant el principal valor de la seva feina: "la proximitat amb les persones". "Vostès són l'enllaç proper entre la ciutadania i les administracions locals", ha asseverat.

Així mateix, ha posat en relleu que la tasca dels síndics "encaixa a la perfecció amb l'esperit de servei públic" del Parlament, i també que la cambra treballa per trobar noves maneres de relacionar-se amb els ciutadans mitjançant diversos canals d'informació, participació i comunicació, amb la finalitat de fer-se més propera i "permeable".

Un exemple cabdal d'aquesta cultura del foment de la proximitat és, a parer seu, la Comissió de Peticions, de què ha destacat la tasca que du a terme. Així, s'ha mostrat convençut que aquesta comissió, en una fase encara inicial, acabarà esdevenint "un exemple a seguir" i un "punt de trobada" entre el Parlament i la societat, "i per tant entre el Parlament i vostès". En aquest context ha expressat també la seva confiança que la trobada d'avui entre els síndics locals i la comissió sigui l'inici d'una col·laboració més concreta entre totes dues parts.

Després de l'audiència amb el president, els síndics s'han reunit amb la Comissió de Peticions. En aquesta trobada hi han participat els diputats Antoni Comín (PSC-CpC), que la presideix, Glòria Renom (CiU), Patrícia Gomà (ERC), Belén Pajares (PPC) i Francesc Pané (ICV-EUiA).

El president del Fòrum SD, Carles Dalmau, ha agraït aquesta primera visita institucional de l'entitat a la cambra, i ha explicat que la reunió amb la comissió tenia per objectius analitzar "territoris de col·laboració", posar en comú les tasques que desenvolupen totes dues parts i fer "més tangible" la realitat dels síndics locals als parlamentaris. En acabar la reunió, Comín ha explicat que n'ha sorgit la voluntat de cercar una col·laboració estable entre el fòrum de síndics locals i la comissió.

El Fòrum SD es va constituir el novembre del 2005, i actualment agrupa quaranta-una sindicatures, trenta-sis de Catalunya i cinc de la resta de l'Estat. Els seus objectius són donar suport als síndics i defensors locals en l'exercici de les competències relatives a la protecció i defensa dels drets dels ciutadans, promoure la implantació i el desenvolupament d'aquestes figures en els municipis i afavorir els contactes i intercanvis entre les sindicatures locals, i també entre les sindicatures i altres institucions i entitats.

Font original: Parlament de Catalunya

Enllaç al video: Recepció president M.H. ErnestBenach

No hay comentarios: