miércoles, 13 de febrero de 2008

Deyecciones de perros en la vía pública



Jordi Quintas Safons Ciudad de Rubí.


Fuente Fòrum: Consultes de casos


Tema: defecacions de gossos a la via pública


En relación con la problemática de las deyecciones de perros en la vía pública.


Sobre les defecacions dels gossos a la via pública, t’adjunto una part de l’ordenança actualment en vigor a la ciutat de Rubí (que també podeu trobar a la Web del nostre Ajuntament i diu:


ORDENANÇA DE POLICIA i BON GOVERN DE LA VIA PUBLICA

Secció 5a: Presència d’animals en la via pública.
Article 20.- 1. En la via pública, només és permesa la presència de gossos i gats no abandonats. 2. Es considerarà que l’animal està abandonat si no duu cap identificació de l’origen o del propietari ni va acompanyat de cap persona. Article 21.- 1. Quant els equins, està permesa la seva presència sempre que en aquell moment, per ser funció pròpia seva, estiguin arrossegant vehicles no automòbils o servint a l’esbarjo del seu posseïdor o propietari. 2. Es considerarà que l’animal està abandonat si no duu cap identificació de l’origen o del propietari ni va acompanyat de cap persona. 10Article 22.- Les mostres, exposicions, certàmens i altres esdeveniments similars de pública concurrència seran permesos sota les condicions que determini la llicència per a aquest tipus d'ús comú especial.
Article 23.- 1. En la via pública, els animals la presència dels quals és permesa hauran d'anar conduïts per una persona, sigui propietària o posseïdora. 2. Aquesta persona resta obligada a controlar l’animal perquè no sigui perillós per als altres usuaris, adoptant a tal efecte les mesures adients. 3. Davant la presència o possible presència d’altres persones, els gossos circularan amb collaret i cadena o corretja. L’ús del morrió serà obligatori quan les circumstàncies i/o la naturalesa, característiques o perillositat previsible de l’animal així ho aconsellin. 4. Els inspectors i agents municipals podran ordenar l’ús del morrió quan les circumstàncies ho recomanin i mentre aquestes perdurin.
Article 24.- No és permesa la presència d’animals a l’interior de les zones terroses, espais verds i parcs infantils, així com en aquelles altres zones o espais on estigui expressament prohibit.
Article 25.-
1. El conductor de l'animal és responsable d'adoptar les mesures necessàries per a impedir que embruti amb les dejeccions o deposicions la via pública, àdhuc els parterres, zones terroses, espais verds i mobiliari urbà.
2. En aquest sentit, per raons de salubritat pública, és obligat que l’animal faci les seves necessitats en els llocs habilitats per l'Ajuntament. En defecte seu, ho farà en els escossells dels arbres i, seguidament, el conductor retirarà els excrements i netejarà la part de la via pública que resulti afectada. La retirada podrà fer-se d'alguna de les formes següents: a
recollint-los mitjançant una bossa de plàstic impermeable a dipositar tot seguit i perfectament tancada en una paperera o contenidor.
b) recollint-los mitjançant un paper i, ben embolcallat, dipositar-lo en un contenidor.
3. Quant els equins que s’esmenten en l’article 21, el seu conductor restarà igualment obligat a recollir els excrements i a netejar la part de la via pública afectada. La recollida s’efectuarà únicament mitjançat bossa de plàstic impermeable a dipositar, perfectament tancada, en un contenidor.
Article 26.- 1. Queda totalment prohibit donar de menjar a cap animal, en especial als gats, en qualsevol zona o espai de la via pública. 112. Així mateix, queda totalment prohibit caçar, maltractar o matar cap animal en qualsevol zona o espai de la via pública.
Article 27.-
1. L’animal abandonat es traslladarà i dipositarà en un centre o instal•lació adequat.
2. Si no porta identificació, romandrà en ell, per un màxim de vuit dies, fins que sigui recuperat, cedit o sacrificat. En qualsevol cas, qui resulti ésser el propietari o posseïdor haurà d’abonar les despeses derivades del manteniment i de la destinació donada a l’animal, encara que no el recuperi. El cessionari només satisfarà la Taxa d’Adopció.
3. Si porta identificació, s’avisarà immediatament al propietari i aquest disposarà del termini de deu dies per a recuperar-lo, previ l’abonament de les despeses que hagi originat el manteniment. Un cop transcorregut aquest termini, si el propietari no ha satisfet l’import d’aquestes despeses, l’animal es considerarà abandonat i se li donarà la destinació que correspongui. Tant les despeses de manteniment com les de destinació seran exigibles al propietari.

TÍTOL VI: REGIM SANCIONADOR I PROCEDIMENT
Capítol Primer: Infraccions, sancions i mesures a adoptar.

Article 105.- 1. La realització de conductes, activitats o usos prohibits per aquesta ordenança serà sancionada amb multa de fins el cent per cent de la quantia màxima que autoritzi en cada moment la legislació vigent en matèria d’infracció de les ordenances locals.

Article 112.- 2. En cas que l’animal acompanyat presenti signes de perillositat, la negativa del seu conductor a adoptar les mesures de seguretat adients donarà lloc al seu trasllat i dipòsit en un centre o instal•lació adequats. Seran condicions per a la recuperació el previ pagament de les despeses de manteniment i d’adopció d’aquelles mesures.

I en relació als parcs infantils, hem de recórrer a les normes UNE-EN-1176 i UNE-EN-1177 de la Comunitat Europea, que malauradament no són d’obligat compliment al nostre país. De totes maneres, el Decreto 245/2003 de 24 d’abril de la Xunta de Galícia disposa que “Estará prohibido el acceso de animales a las áreas de juego. Ésta condición se señalizará adecuadamente en el acceso a la zona de juego o, en su defecto, en el recinto que albergue la citada área “.

Cordialment,
Jordi Quintas SafonsSíndic de Greuges de Rubí

No hay comentarios: